Hľadať produkt:

Pečený srnčí chrbát s džemom z jarabiny

(3-4 porcie)

Rúra: 175° 

1-1,2 kg srnčieho chrbta, čerstvý alebo rozmrazený
1,5 čajovej lyžičky soli
0,5 čajovej lyžičky bieleho korenia 

Omáčka 

3 čajové lyžičky masla
2 čajové lyžičky múky
400 ml šťavy z mäsa
300 ml smotany
soľ a biele korenie
2 čajové lyžičky džemu – ríbezľového alebo z jarabiny
3 čajové lyžičky suchého šery alebo portského (voliteľné) 

Predhrejte rúru. Orežte mäso. Vyrežte všetky blany a šľachy. Potrite soľou a korením. Položte chrbát do nádoby do rúry mäsom nahor. Ku kosti zapichnite teplomer do mäsa. Pečte asi 15 minút v spodnej časti rúry, kým mäso nedosiahne teplotu 70 stupňov (na stredne prepečené) alebo 75 stupňov (na dobre prepečené). Pripravte si ostatné chody podľa času prípravy, napríklad zemiaky varte 40 minút pred dopečením mäsa a zeleninu očistite a uvarte niekoľko minút predtým, kým vytiahnete mäso z rúry. Vyberte chrbát, prikryte ho fóliou a nechajte ho 15 minút postáť. 

Kým mäso odpočíva, máte čas na prípravu omáčky: Zohrejte 400 ml vody a nalejte ju do nádoby na pečenie, v ktorej sa pieklo mäso. Vyšľahajte. Na panvici roztopte maslo a pridajte múku. Premiešajte a nechajte niekoľko minút vychladnúť. Pomaly za stáleho miešania pridajte šťavy z mäsa. Priveďte do varu a varte 10 minút na miernom ohni. Omáčku ochutnajte a podľa chuti pridajte soľ, korenie džem a šery (alebo portské). Môžete pridať i trocha srvátkového masla. 

Podávanie 

Odrežte mäso od kosti. Narežte oba kusy na tenké plátky. Dajte mäso späť na chrbát a do nádoby, v ktorej ho budete podávať, ak ho chcete servírovať týmto spôsobom. Podávajte so zemiakmi, omáčkou, zeleninou a džemom z jarabiny.

Aby ste obdržali svoju zásielku pred Vianocami, objednajte v rámci: 2015-12-17T15:00 Predĺžené obdobie vrátenia vianočných objednávok do 15. januára 2016 pre objednávky uskutočnené od 20. novembra do 31. decembra 2015